TENİSÇİ DİRSEĞİ NEDİR

Tenisçi dirseğinin tıbbi adı “lateral epikondilit”tir.El bileğini geriye doğru çeken kasların ortak başlangıç noktası ,dirseğin dış tarafında lateral epikondil olarak adlandırılan bölgedir. Tekrarlayan zorlanmalara bağlı bu bölgedeki kemik kas bileşkesinde ortaya çıkan küçük yırtıklar ve dejenerasyon sonucu tenisçi dirseği oluşur.


Tenisçi dirseği denmesinin sebebi raket sporları ile uğşan kişilerde sıklıkla görülmesinden kaynaklanmaktadır.Bu hastalık aslında el bileği ile tekrarlayan ve zorlayıcı işleri yapan her kişide ortaya çıkabilir.Tüm meslek gruplarında ortaya çıkabilir, tahtaya sürekli yazı yazmak zorunda kalan öğretmenler, bilgisayar başında uzunca süre vakit geçiren insanlar gibi …dönüp dolaşıp hep geldiğimiz nokta özellikle kant yaşamlarına bağlı hareketsiz yaşamlarda zayıf kas gruplarımızın tolere edemeyeceği deformasyonlara maruz kalmak.


TENİSÇİ DİRSEĞİ VE TEDAVİSİ
30 – 50 yaş arası sıkça görülmekte olan bu rahatsızlıkla ilgili öncelikle teşhisin konulması,doktor gözetiminde ki gerek ilaçlı tedavi,gerekse fizik tedavi vb süreçlerin tamamlanması gerekmektedir.  Tenisçi dirseğinin ilk bulguları, dirseğin dışında yer alan elimize gelen kemik çıkıntı bölgesinden başlayan ve ön kola yayılan bir ağrıdır. Özellikle elbileğinin kullanılması gereken herhangi bi mazlemeyi kaldırma esnasında hissedilen sürahi,çaydanlık vs gibi  dirseğe doğru hissedilen ağrıdır. Farkındalık önemlidir. Ağrı ne zaman başlıyor, ne kadar sürüyor ,ağrının şiddeti nedir bunlar doktorunuzu bilgilendirme sürecinde önem teşkil etmektedir. Yaşanılan rahatsızlıklarda hikayeyi bilmek gerek doktorunuzun gerekse pilates eğitmeninizin uygulayacağı çalışmalarda nasıl bir yol izleyeceği noktasında yardımcı olacaktır.


Dirsek bölgesinde yaşanılan bu rahatsızlık sürecinde ortalama 4 6 hafta arası doktorunuz bir tedavi süreci izleyecektir. Gerek ilaç tedavisi,gerekse bandajlama tekniği ile bu süreç takip edilecektir.
Spora başlama, pilatese başlama ne zaman olmalı noktasında her zaman için bu karar yetkili kişi olan hekminiz tarafından verilir. Kişiye özel olarak düzenlenmesi gereken spor programınızın nasıl olacağı konusunda doktorunuz ve pilates eğitmeniniz bir işbirliğinde bulunur. Yapılacak egzersizler koruyucu ve önleyici niteliktedir genellikle. Ağrı eşiği sınırında yapılacak egzersizler ve sonrasında buz uygulaması bu dönemde size çok yardımcı olacaktır.


Özellikle, ön kol el bileği ve omuz kuşağı güçlendirilmiş bireylerde bu tarz rahatsızlıklar daha az görülmektedir. Profesyonel sporcular haricinde sedanter olarak yani sıradan günlük hayatına devam eden ve çok spor yapmayan insanları düşünürsek yaşanılan bu ve benzeri rahatsızlıklarda önceliğimiz her zaman genel kuvvet ve dayankılılığı arttırmaktır. Koruyucu egzersiz, doğru egzersiz kişinin yaptığı heraket sayısı çokluğundan daha önemlidir.önemli olan doğru teknik ile uzman bir kişi gözeteminde egzersiz yapabilmektir.


Orjinal pilates, joe pilates’in bulmuş olduğu ve günümüze kadar fizyoterapistler tarafından geliştirilmiş (aslına bağlı kalarak )bir egzersiz dizisidir. Başlangıcı ve bitişi belli olan vücudun her proporsiyonu gözetilerek hazırlanmış bir bütünlük gerektiren muazzam bir rehabilitasyon çeşidir. O nedenle uzamn bir pilates eğitmeni ile çalışmak için lütfen eğitmenlerimizle iletişime geçiniz.                                                       

Master Eğitmen Nevre SELIŞIK                                                                                  Kaynakça PROF. Dr.  N. Tandoğan ve OP. DR. Asım Kayaalp